Založ si blog

Problém s názvom hracie automaty

Hracie automaty sú veľmi príťažlivé. Každý v nich nachádza, čo nájsť chce. A čo potrebuje. Odreagovanie po celodenných obchodných rokovaniach, rozptýlenie z úmorne nudného vysedávania v kancelárii a predovšetkým – zabudnutie. Zabudnutie, že sa mi v živote niečo nepodarilo, že som dostal päťku v škole, stratil prácu, utiekla mi žena, pokazili sa deti… Zabudnutie na všetky životné problémy a súženia.

 

Tie svietiace a blikajúce potvorky dokážu odstrániť všetky bariéry, postavia na roveň dôchodcov a školákov, nezamestnaných s úspešnými podnikateľmi. Stojí potom vedľa seba bok po boku a s nervozitou spoteným prstami strkajú do nenásytných útrob hracích automatov ďalšie a ďalšie mince. Kým nedôjdu. Potom sa začnú zháňať po ďalšej dávke. Ako narkoman po droge. Hracie automaty totiž znesú podľa psychológov v konečných stavoch otrockej závislosti porovnanie s heroínom či LSD. Aj konce môžu byť v mnohom podobné….

 

Hranie, rovnako ako všetky ostatné drogy má v sebe v prvej fáze čosi príťažlivého,“ varujú odborníci na drogové závislosti. Droga musí ľuďom niečo prinášať, inak by sa do závislosti nedostávali. V tomto prípade príjemne šteklí nervy, udržuje človeka v stave akéhosi napätia, aktivity a podobne. Rovnako ako u klasickej drogy aj v tomto prípade sa postupne zvyšuje tolerancia, človek musí brať stále vyššie a vyššie dávky s rovnakým efektom. Nervový systém sa voči pôsobeniu drogy, v tomto prípade nejakého hracieho mechanizmu otupuje. Hráč, postupne so stratou kontroly prechádza do skutočnej závislosti.

Porovnateľný boom záujmu o hracie automaty vraj neprežila žiadna krajiny bývalého východného bloku. Počas prvých dvoch ponovembrových rokov zaplnili elektronické monštrá nielen stovky rýchlo zriaďovaných herní, ale aj každé voľné miestečko v tisícoch a desaťtisícoch reštaurácií, krčmách a krčmičkách. Stretnete sa s nimi na každom kroku, v Bratislave rovnako ako v zapadnutej oravskej dedinke. Z podnikavcov, ktorí stavili na hráčsku vášeň sa stali po pár mesiacoch milionári. Nezanedbateľné sumy zarábajú aj majitelia priestorov, ktorí požadujú za prenájom necelých dvoch štvorcových metrov potrebných pre umiestnenie jednej mašiny astronomické sumy. Vlastníci automatov však ochotne platia. Kasičky automatov sa napĺňajú s obdivuhodnou rýchlosťou. Hráčska vášeň si vyberá svoje obete nezávisle na veku, vzdelania či spoločenského postavenia.

Výherné a hracie automaty sú obrovský kšeft. Pre všetkých. Pre výrobcu, majiteľa automatov aj herní a v neposlednom rade aj pre miestne úrady, ktoré vyberajú za jeden stroj vysoký ročný poplatok. Plus daň z tučného, avšak ťažko preukázateľného príjmu do štátnej pokladnice. Jediný, kto prerába – a to výrazne – je hráč.

Šance obohrať naprogramovaný automat sú totiž mizivé. Matematici ich vyčíslili na iba 0.054%! Ľudské možnosti za naprogramovaným strojom viditeľne zaostávajú.

Keď hráč hádže mincu do automatu mal by si uvedomiť, že z matematického hľadiska je to to isté, ako by ju dobrovoľne hodil do kanála. Definícia hazardnej hry je taká, že ide vždy zásadne o hru, ktorej výsledok nezávisí na schopnostiach hráča. Vaše nádeje na výhru nadobúdajú z matematického hľadiska záporné hodnoty – teda z prísne logického pohľadu vlastne nemá zmysel hrať. Lenže hráči sa nesprávajú logicky… Keby sa správali, musia všetky herne skrachovať.

Tragické dôsledky nezáujmu o Boha

28.07.2014

Kto nemá záujem o Stvoriteľa, o toho nebude mať záujem ani On! Ľudia, ktorí nemajú túžbu po Hospodinovi, po poznaní jeho Vôle, jeho Zákonov a po živote podľa nich sa takýmto spôsobom sami a z vlastného rozhodnutia od neho odpájajú. Potom sa i Najvyšší od nich dištancuje, pretože to oni sami práve takto chceli. Kto sa teda nesnaží milovať Stvoriteľa vyššie uvedeným [...]

Klamstvá falošných prorokov súčasnej doby

24.07.2014

Keď sa pozrieme do ďalekej minulosti, kedy bolo slovo „prorok“ aktuálne v povolanom židovskom národe zistíme, že sa proroci vždy delili na dve základné kategórie: na pravých a falošných. O jedných i o druhých sa píše v starozákonných spisoch. Ak sa niekto zaoberal touto problematikou trochu hlbšie mohol si všimnúť určité kritérium, na základe ktorého bolo možné [...]

Dôverujte Bohu!

18.07.2014

Tomu, kto vo svojom živote dôveruje Najvyššiemu, toho i On sám poctí svojou dôverou! Toho poctí takými prejavmi dôvery, ktoré mu až doslova zázračným spôsobom urovnajú jeho cesty. Aj v dnešnej dobe je totiž možné, aby sa diali zázraky. Zázraky, o ktorých racionálny človek súčasnosti ani len netuší, ktoré vôbec nepovažuje za možné, ba ktorým sa vo svojej [...]

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 43315x
Priemerná čítanosť článkov: 3332x

Autor blogu

Kategórie